CASTELLANO:

Actualmente el Govern está tramitando los estatutos de la Agència de la Natura de Catalunya ANACAT, después de tres años sin desplegar la Ley 7/2020.

Las entidades abajo firmantes denunciamos una campaña de sectores económicos poderosos para frenar la puesta en marcha de la ANACAT, hecho inaceptable en el contexto de emergencia ecológica en que nos encontramos. El gobierno tiene que priorizar el interés general.

La Agència de la Natura de Catalunya fue aprobada por la Ley 7/2020 del Parlament de Catalunya, como herramienta de estudio, planificación, protección y gestión de la naturaleza, y se tiene que nutrir de fondos propios de la Generalitat, provenientes del actual Departament d’Acció Climàtica, y del impuesto al CO₂.

Para poder empezar a funcionar, la ANACAT necesita que se aprueben sus estatutos, proyecto en el cual el gobierno ha avanzado poco en los últimos tres años, pero que actualmente están a exposición pública después de un proceso participativo. Un proceso que se ha alargado excesivamente en el tiempo y que ahora se tiene que completar urgentemente para que se inicie el despliegue de la agencia.

En este momento, el Govern no puede aceptar las presiones de ciertos sectores que únicamente defienden intereses privados y que sienten que un nuevo organismo público así puede condicionar sus ganancias económicas por criterios de conservación de la naturaleza. Tenemos que recordar nuevamente que nos encontramos inmersos en la peor crisis de la historia de la humanidad, una crisis ecológica global que tiene dos expresiones principales: el calentamiento global y la pérdida de biodiversidad. Los datos científicos son inapelables. El Gobierno tiene que mirar por el interés general, y esto pasa para hacer todo lo posible para parar esta crisis y evitar la pérdida de más especies y ecosistemas, y para contribuir a frenar la crisis climática.

Las entidades defienden que la actual propuesta de estatutos del ANACAT ya recoge la diversidad de agentes del territorio y los diferentes intereses presentes, que evidentemente se tienen que tener en cuenta para mirar de compatibilizarlos con la conservación de la natura.

Por último, las entidades firmantes recuerdan que de muy poco serviría una Agència si las otras herramientas imprescindibles para la conservación de la biodiversidad catalana no se activan con urgencia:

  • Ley catalana del patrimonio natural y la biodiversidad
  • Plan Territorial sectorial de conectores ecológicos
  • Planes de conservación y recuperación de especies amenazadas y en peligro de extinción
  • Adecuados instrumentos de planificación, investigación y gestión de los espacios naturales protegidos
  • Recursos económicos y humanos suficientes para los equipos de gestión

 

Firman:

Ecologistes en Acció de Catalunya

DEPANA

ADDA

ADLO

Galanthus

Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient, APMA Garraf – EdC

AnimaNaturalis

LIBERA!

Seo-Birdlife

WWF

FAADA

 


 

CATALÀ:

Actualment el Govern està tramitant els estatuts de l’Agència de la Natura de Catalunya ANACAT, després de tres anys sense desplegar la Llei 7/2020.

Les entitats sotasignants denunciem una campanya de sectors econòmics poderosos per frenar la posada en marxa de l’ANACAT, fet inacceptable en el context d’emergència ecològica en què ens trobem. El govern ha de prioritzar l’interès general.

L’Agència de la Natura de Catalunya va ser aprovada per la Llei 7/2020 del Parlament de Catalunya, com a eina d’estudi, planificació, protecció i gestió de la natura, i s’ha de nodrir de fons propis de la Generalitat, provinents de l’actual Departament d’Acció Climàtica, i de l’impost al CO2.

Per a poder començar a funcionar, l’ANACAT necessita que s’aprovin els seus estatuts, projecte en el qual el govern ha avançat poc en els darrers tres anys, però que actualment estan a exposició pública després d’un procés participatiu. Un procés que s’ha allargat excessivament en el temps i que ara s’ha de completar urgentment per tal que s’iniciï el desplegament de l’agència.

En aquest moment, el Govern no pot acceptar les pressions de certs sectors que únicament defensen interessos privats i que senten que un nou organisme públic així pot condicionar els seus guanys econòmics per criteris de conservació de la natura. Hem de recordar novament que ens trobem immersos en la pitjor crisi de la història de la humanitat, una crisi ecològica global que té dues expressions principals: l’escalfament global i la pèrdua de biodiversitat. Les dades científiques són inapelables. El Govern ha de mirar per l’interès general, i això passa per fer tot el possible per aturar aquesta crisi i evitar la pèrdua de més espècies i ecosistemes, i per contribuir a frenar la crisi climàtica.

Les entitats defensen que l’actual proposta d’estatuts de l’ANACAT ja recull la diversitat d’agents del territori i els diferents interessos presents, que evidentment s’han de tenir en compte per mirar de compatibilitzar-los amb la conservació de la natura.

Per últim, les entitats signants recorden que de molt poc serviria una Agència si les altres eines imprescindibles per a la conservació de la biodiversitat catalana no s’activen amb urgència:
Llei catalana del patrimoni natural i la biodiversitat

  • Pla Territorial sectorial de connectors ecològics
  • Plans de conservació i recuperació d’espècies amenaçades i en perill d’extinció
  • Adequats instruments de planificació, recerca i gestió dels espais naturals protegits
  • Recursos econòmics i humans suficients per als equips de gestió

 

Signen:

Ecologistes en Acció de Catalunya

DEPANA

ADDA

ADLO

Galanthus

Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient, APMA Garraf – EdC

AnimaNaturalis

LIBERA!

Seo-Birdlife

WWF

FAADA